آدرس دهی پروفی باس DP بر پایه پروتکل RS485 طراحی و توسعه یافته است، RS485 یک سیستم چند انشعابی Multi-Drop است بدین معنا که تعداد زیادی تجهیز با اتصال به آن قادر به ارسال و دریافت دیتا (البته نه بصورت همزمان) هستند. در این پروتکل در هر لحظه از زمان، تنها یک تجهیز می تواند ارسال کننده اطلاعات و بقیه تجهیزات می توانند دریافت کننده آن اطلاعات باشند. یک فرستنده RS485 می تواند حداکثر، سیگنال خود را به ۱۳ تجهیز متصل به شبکه بفرستد که در نتیجه حداکثر ۱۳ تجهیز را می توان به یک سگمنت در شبکه آدرس دهی پروفی باس DP متصل نمود. اما این امر بدین معنا نیست که در شبکه پروفی باس حداکثر ۱۳ تجهیز را با هم شبکه نمود. این محدودیت تعداد تجهیزات را می توان، از طریق تقسیم کردن شبکههای بزرگ به چندین سگمنت برطرف نمود. این سگمنت ها از نظر الکتریکی از یکدیگر ایزوله هستند اما از طریق استفاده از Repeaterها قادر به ایجاد ارتباط با یکدیگر می باشند. از این طریق شبکه پروفی باس می تواند، حداکثر تا ۳۳۱ تجهیز را تحت پوشش قرار دهد و تا مسافت های بسیار طولانی تری قابل نصب و بهره برداری باشد. در هر سگمنت، کلیه تجهیزات حتی PG/PC و Repeaterها نیز جزء ۱۳ تجهیز شمارش می شوند لذا وقتی دو repeater به دو سوی یک سگمنت متصل باشد تعداد تجهیزات قابل اتصال به آن به ۱۳ عدد کاهش می یابد. بهتر است حداکثر از %۳۹ ظرفیت هر سگمنت استفاده شود و ۳۳۹ باقی مانده بعنوان ظرفیت رزرو بمنظور استفاده در آینده خالی بماند. هر تجهیز آدرس دهی پروفی باس نیاز به یک آدرس منحصر به فرد دارد که از طریق آن در شبکه شناخته شده و قادر به تبادل اطلاعات باشد. تجهیزاتی مانند Repeaterها که تنها وظیفه عبور دادن سیگنال را دارند نیازی به آدرس در شبکه ندارند. اگر دو تجهیز در شبکه پروفی باس، دارای آدرس مشابهی باشند یکی از آنها و گاهی هر دو قادر به ادامه تبادل اطلاعات بر روی شبکه نخواهند بود چرا که هر دو تجهیز سعی می کنند تا به درخواست Master پاسخ دهند و در نتیجه سیگنال های آنها با یکدیگر تداخل کرده و از بین می رود. در بعضی موارد، تجهیز قوی تر بر تجهیز ضعیف تر غالب شده و به تبادل اطلاعات ادامه می دهد و تجهیز ضعیف تر از سرویس خارج می شود. آدرس هر تجهیز باید به یکی از روش های زیر تنظیم گردد:
Dipswitchهای فیزیکی موجود روی تجهیز:
در این حالت، آدرس با تنظیم کردن دیپ سوئیچ های روی تجهیز تنظیم می شود. این سوئیچها انواع مختلفی دارند که نمونه های متداول آن در زیر نشان داده شده است:
در نوع، a هر سوئیچ دارای یک ارزش باینری ۳ و ۳ و ۴ و… و ۱۴است. اگر یک سوئیچ ON باشد. مقدار باینری معادل آن در آدرس محاسبه می شود. برای مثال در مورد ، a سوئیچ های ۳ و ۴ و ۳۱ در حالت ON هستند، در نتیجه آدرس این تجهیز عبارت است از : ۳۳=۳۴۴۴۳۱ و در شکل b نیز همان آدرس تنظیم شده است که بصورت دسیمال است. در مواردی تعداد سوئیچ ها در حالت a هشت عدد است که سوئیچ هشتم عمل دیگری غیر از تنظیم مقدار آدرسی را بر عهده دارد مثلاً برای انتخاب اینکه آدرس بصورت نرم افزاری یا سخت افزاری تنظیم گردد. توجه شود که برای تنظیم شدن آدرس جدید در بیشتر موارد باید تجهیز مورد نظر را پس از تنظیم سوئیچ ها، خاموش و سپس روشن کرد.
- تنظیم نرم افزاری آدرس تجهیز:
در این حالت آدرس تجهیز با استفاده از نرم افزار و در محیط پیکره بندی سخت افزار Hardware Configuration تنظیم می گردد. شبکه پروفی باس تعداد ۳۳۱ آدرس مختلف از ۳ تا ۳۳۱ را ساپورت مینماید. با این وجود، بعضی از این آدرس ها رزرو هستند و در استفاده از آنها باید به نکات زیر توجه نمود:
- آدرس ۰ برای اتصال تجهیزاتی مانند PC یا PG جهت مانیتور کردن، تغییر برنامه و … رزرو شده است. Masterهای کلاس II
- آدرس ۳۳۱ برای پیام های سراسری broadcast بکار می رود. یعنی وقتی که یک تجهیز می خواهد پیامی را بطور عمومی برای تمامی تجهیزات متصل به شبکه خود بفرستد از این آدرس استفاده می کند.
- آدرس ۳۳۱ برای تجهیزاتی بکار می رود که آدرس آنها فقط بصورت نرم افزاری قابل تعریف است و هیچ Dip switch سخت افزاری برای تعریف آدرس بر روی آنها ندارند. این تجهیزات با اتصال به شبکه با آدرس ۳۳۱ شناسایی شده و سپس بصورت نرم افزاری آدرس آنها تغییر می یابد. لازم به یادآوری است که پروفی باس، یک سیستم Multi-Master است یعنی به چندین تجهیز Master اجازه می دهد تا بر روی یک سگمنت با slaveهای مربوط به خود تبادل اطلاعات کنند. هنگام استفاده از یک Master در یک شبکه، بهتر است آدرس آن ۳ در نظر گرفته شود. در صورت داشتن تعداد بیشتری Master آدرس های ۳و ۱و … برای آنها در نظرگرفته می شود.


درباره “مهندس محمدرضا محربی”، مدیر و موسس PLCmen: مدیر و موسس سایت آموزشی PLCmen، مبتکر و مدرس دوره های آموزشی اتوماسیون صنعتی، مبتکر و مدرس دوره های خانه هوشمند، مشاور کسب و کار در زمینه برنامه نویسی به مهندسین برق، مشاور کسب و کار در زمینه راه اندازی خط تولید
مهندس محربی 395 نوشته در وبسایت آموزشی plc و اتوماسیون صنعتی دارد . مشاهده تمام نوشته های مهندس محربی

ثبت دیدگاه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
Very nice